wekelijkse documentairenieuwsbrieven De DocUpdate en 2Doc Weekly

website De DocUpdate

2Doc podcast over documentaire

LinkedIn / YouTube Twitter

– Docent (Fontys Journalistiek, 2009-heden)

– Freelance-journalist voor diverse kranten, tijdschriften en websites. (1995-heden)

Gepubliceerd op/in o.a. De Correspondent, Nieuwe Revu, Brabants Dagblad, Oor, VPRO-gids, De Nieuwe Reporter, muziek.nl, VARA TV-Magazine, 3voor12, DVD Report, Participatie & Herstel en AVRO Televiziergids

Artikel over Alex Gibney en de opkomst van documentaires (De Correspondent)

Artikel Bavaria-Babes (Nieuwe Revu)

Achtergrondartikel TMF (OOR)

Reportage Het Lagerhuis (VARA TV-Magazine)

Artikel over begeleiding van HBO-studenten met een bipolaire stoornis (Participatie & Herstel)

Interview Alanis Morissette (OOR)

Reportage Dynamo Open Air Tsjechie (OOR)

Achtergrondartikel Popdocumentaires (muziek.nl)

Artikel film Minority Report (DVD-Report)

Reportage Krezip (OOR)

Interview Lux Interior van The Cramps (Watt)

Reportage Silverchair (OOR)

Interview Dropkick Murphys (OOR)

Reportage Motorpsycho (OOR)

Interview Radiohead (Watt)

Interview John Mellencamp (Watt)

– Regisseur van documentaires (2003-2011):

  • Terug Naar Neerkant (documentaire uit 2011 over de band en commune CCC Inc., in première gegaan tijdens het Play-festival, tijdens het IDFA in Amsterdam, uitgezonden door Omroep Brabant en onder de titel CCC Inc. – Hippies In De Peel vertoond door de NTR in Het Uur Van De Wolf)
  • Oorlog Met De FIFA (documentaire uit 2010 over de campagne rond de Bavaria-Babes, die uitliep op een internationale rel met de FIFA, NOOIT UITGEZONDEN; EenVandaag maakte een radio- en televisiereportage over deze kwestie)
  • A Dutch Soldier’s Story (documentaire uit 2010 over een Nederlandse militair, die is uitgezonden naar Uruzgan, uitgezonden op Holland Doc en door alle regionale omroepen)
  • Laatste Kans (documentaire over de Marokkaanse voetballer Marouane Bouchti uit 2009, uitgezonden door alle regionale omroepen en geselecteerd voor het Film In Brabant-festival, vertoond tijdens het Scenecs-filmfestival 2010)
  • Levend Kunstwerk: Jan Rot (documentaire over zanger Jan Rot uit 2009, uitgezonden door Cultura/NPS)
  • 30 Jaar Gerard (documentaire over het dertigjarig jubileum van zanger Gerard van Maasakkers uit 2008, uitgezonden door Omroep Brabant, geselecteerd voor het Scenecs Festival in Amersfoort en uitgezonden door alle regionale omroepen)
  • Teeuwen & Smeenk: Het Tragische Verhaal Van Een Veelbelovend Cabaretduo (documentaire over het cabaretduo Hans Teeuwen en Roland Smeenk uit 2007, uitgezonden door Omroep Brabant, de VARA, alle regionale omroepen en het digitale kanaal Holland Doc, winnaar NL-Award 2007)
  • De Liefde Blijft (opdrachtfilm over een dementerend echtpaar uit 2007, gemaakt samen met Marjolein van Poppel, in filmtheaters vertoond tijdens het Film In Brabant-festival)
  • My Name Is Luka (documentaire over de Ierse zanger Luka Bloom uit 2006, internationaal uitgebracht op dvd, aangekocht en uitgezonden door de Belgische televisiezender Canvas en de Australische televisiezender ABC en het digitale kanaal Cultura en geselecteerd voor het Indie Cam Festival in Toronto, het Womad-festival in Nieuw-Zeeland en het Scenecs Festival)
  • The Frames: It’s Just A Band (documentaire over de Ierse Oscar-winnaar Glen Hansard en zijn band The Frames uit 2005, aangekocht en uitgezonden door de VPRO en het digitale kanaal Cultura en vertoond op Nederlandse filmfestivals
  • Verder was ik één van de initiatiefnemers van, deed ik de interviews voor en was ik betrokken bij het concept, de ontwikkeling en montage van Kamp Vught In De Klas (winnaar Gold Camera en Silver Screen in de categorie educatie van het Internationale Amerikaanse Film en Video Festival in Los Angeles, winnaar Le Laurier De Bronze op het Internationale Film Festival van Le Creusot in Frankrijk en winnaar De Gouden Reiger 2008, de Nederlandse prijs voor opdrachtfilms).

– Programmamaker/camjo/regisseur/(eind)redacteur (Omroep Brabant, 2003 – 2011)

Interview Kamp Holland

Maker van documentaireseries (oa de 15-delige serie Oirschot-Uruzgan, uitgebracht als dvd-box en genomineerd voor een NL-Award 2009), reportages, docusoaps en items, inclusief (eind)redactie, regie, interviews, camera, geluid, selectie, montage en stagebegeleiding. Eindredacteur van het interactieve multimediaproject Boschveld 55, waarvoor enkele studenten journalistiek in een multiculturele wijk zijn gaan wonen, om van daaruit televisie-, radio- en internetreportages te maken.

Portret cartoonist Gummbah (met Hans Teeuwen)

Portret singer-songwriter Alex Roeka

Reportage over televisieserie Waltz (met Theo Maassen)

Portret travestiet Dirkje van Os

Portret zanger/zaalvoetballer John de Bever

Portret feministe avant la lettre Lies Potters

Portret levenskunstenaar Maarten ‘Free B’ Mols

Portret banneling Geert Theunisse

Slotaflevering televisieserie Droomland

Aflevering historische programma Witte Geit over SP & CDA in Brabant

– Regisseur/interviewer/redacteur (VPRO-televisie, 1999-2002)

Selectie van nieuwe onderwerpen voor het programma Lola da Musica, het leggen van contacten in binnen- en buitenland, maken van planningen, samenstellen van een filmcrew, interviewen van nationale en internationale artiesten, regisseren van programma’s en items, en monteren van uitzendingen over onder anderen AC/DC, The White Stripes, Monster Magnet, Dropkick Murphys, Bob Forrest, The Gourds, Fireside, Zen Guerrilla, Beef en Gorki.

– Activiteitenleider jongerencentrum (Veldhoven, 1998-1999)

Concertrecensie Therapy (festivalkrant Lowlands)

– Z-verpleegkundige (stichting de Binckhorst, 1991-1998)

Artikel The Hives (Brabants Dagblad)

OPLEIDINGEN:

Danko Jones

– Master Special Educational Needs (Fontys OSO, 2014-2015)

– Opleiding tot docent HBO (Fontys Tilburg, 2010 – 2011)

– Workshop Documentary (Tony O’Shaughnessy/Circom, 2011)

– Workshop van idee naar concreet filmplan (John Appel/BKKC, 2010)

– Cursus montagetheorie en –analyse (Media Academie, 2010)

– Cursus tekstschrijven voor film en televisie (Science Productions, 2009)

– Cursus scenario schrijven (Vlaamse Script Academie, 2008)

– Cursus camerajournalistiek voor gevorderden/Camjo (Roos, 2006)

– Opleiding tot Z-verpleegkundige (Vught, 1991-1994)

– HBO-opleiding tot informatie-intermediair, met afstudeerrichting communicatie (Tilburg, 1986-1991)

– Opleiding tot Trainer-coach III en jeugdvoetbaltrainer J.V.T. (KNVB, 1992)

– HAVO (Het Maaslandcollege te Oss, 1981-1986)

darkness

4 gedachten over “Helmut Boeijen

  1. Dag Helmut, wellicht kun je me helpen met de identificatie van een documentaire (ik weet vrij zeker dat de NPO (HUMAN of NTR) ‘m een jaar of 2 terug uitzond) waarvan ik door verkeerde programmering van de DVR slechts de eerste 15 minuten zag.
    De documentaire behandelt de verschillende kanten van het ‘vluchtelingenprobleem’ in Europa. In dat opgenomen eerste kwartiertje zien we een groep voornamelijk zwarte (economische) vluchtelingen in Brussel (?) die tijdens een integratietraining (?) te maken krijgen met een leraar (?) maatschappijleer, die hen met rabbiaat-rechtse argumenten (“jullie hebben geen relevante opleiding. jullie willen niet integreren. jullie kosten alleen maar geld”) laat zien dat Europa echt niet op hen zit te wachten.
    Uiteraard nemen de vluchtelingen met stijgende woede kennis van de standpunten. Mijn DVR hield er toen mee op, maar ik neem aan dat de leerkracht de argumenten daarna zelf ontkrachtte.
    Ik hoop dat deze omschrijving van de eerste acte een bel doet rinkelen. Bij voorbaat veel dank voor de hulp bij de identificatie. Ik zou ‘m graag met een aantal vluchtelingen willen bekijken.
    Met vriendelijke groet,
    Paul Lamens

    Like

  2. Beste Helmut,

    Is uw documentaire Leven Kunstwerk: Jan Rot nog ergens te bekijken? Op de 2Doc site werkt de link niet (meer) en ik zou hem erg graag willen bekijken.
    Hartelijke groeten,
    Rachel

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.